0
Winkelwagen

Hoe stel je je thuiswerkplek in?

Hoe stel je je thuiswerkplek in?

Door corona en de lockdown werken steeds meer mensen vanuit huis. En het lijkt erop dat thuiswerken het 'nieuwe normaal' gaat worden. Maar hoe richt je nu thuis een goede werkplek in? 
Thuis schuiven veel mensen aan de keuken tafel of de eetkamertafel.  Maar  keukentafels of eetkamertafels thuis zijn meestal wat hoger dan het doorsnee bureau op kantoor. En, in tegenstelling tot op kantoor, kun je de hoogte van deze tafels meestal niet aanpassen. 

Voorkomen van rug-en nekklachten

Om rug-en nekklachten te voorkomen is het belangrijk om de werkplek goed in te richten. Of je nu op een gewone bureaustoel zit of op een wiebelkruk.

Om ervoor te zorgen dat je goed zit op een wiebelkruk van Wigli, hier wat tips.

Begin bij bepalen van jouw zithoogte (en pas daarna de hoogte van het tafelblad)

Veel mensen stellen hun werkstoel in op basis van de hoogte van de tafel. Want als je tafel hoog staat, dan wil je ook iets hoger zitten. Dit is eigenlijk de verkeerde volgorde. Want zo ga je te hoog of te laag zitten (meestal te hoog).

Begin dus bij het vaststellen van de beste zithoogte:

Ergonomen adviseren dat je bovenbeen een rechte hoek (90°) heeft ten opzichte van je onderbeen. Zoals in deze tekening is weergegeven.  De lengte van je onderbeen bepaalt dan hoe hoog je moet zitten. 
Om de juiste zithoogte te bepalen, kun je je onderbeen opmeten, door de lengte te meten van je hak tot je knieholte. 

Houd wel rekening met de schoenen die je draagt. Als je graag op hoge hakken loopt, moet je de lengte van de hak meetellen met de lengte van je onderbeen. Anders komt je knie veel hoger uit, en zal de hoek die je onderbeen maakt met je bovenbeen kleiner worden. 

- als je onderbeen tussen de 44 en 50 cm is, adviseren wij een Wigli M (zithoogte  46 cm)
- als je onderbeen tussen de 50 en 54 cm is, adviseren wij een Wigli L (zithoogte 50 cm)
- als je onderbeen tussen de 54 en 58 cm is, adviseren wij een Wigli XL (zithoogte 53 cm)
De Wigli Just is instelbaar en kan je instellen op alle hierboven genoemde zithoogten. 

De wiebelkrukken van Wigli hebben geen rugleuning of armleuning. Dat heeft een reden. Als je vertrouwt op een stoel die je aan alle kanten ondersteunt, wordt het lichaam lui en verslappen de spieren. Juist door je lichaam te activeren en de steun in een stoel te minimaliseren, wordt je lichaam sterker en kun je rugklachten voorkomen.


Heb je wel een bureaustoel met rugleuning? 

Zet de rugleuning dan vast en niet te ver naar achteren (bij voorkeur rechtop). Let erop dat het holle deel in je onderrug goed ondersteund wordt. En ga niet hangen in je stoel. Zorg ervoor dat je actief zit door niet voortdurend de rugleuning te gebruiken. Schuif iets naar voren op de zitting zodat je rug los komt van de rugleuning. Alleen als je vermoeid raakt, gebruik dan even de rugleuning. Om daarna weer een actieve houding aan te nemen waarbij je rug de rugleuning niet raakt.


Heb je een bureaustoel met armleuningen?

Ergonomen adviseren om de armleuningen in te stellen op dezelfde hoogte als het bureau. De schouders hangen dan (ontspannen) naar beneden en vormen een hoek van 90 graden als je de handen op het werkblad laat rusten. Let er wel op dat de schouder door de armleuningen niet omhoog gedrukt wordt 

 

Zit actief op een Wigli

Wigli hanteert een iets andere zienswijze ten opzichte van de steun die een stoel of kruk moet bieden. 
De Wigli heeft geen armleuningen omdat die de beweging op de stoel beperken. Juist door de armleuning weg te laten, wordt het lichaam geactiveerd. Door actief te zitten en meer te bewegen, zullen klachten in rug, nek en schouders afnemen. 

    04-02-2021 11:54     Reacties ( 0 )
Reacties (0)

Geen reacties gevonden.