0
Winkelwagen

Lekker even schoonmaken!

Lekker even schoonmaken!
Bijna iedere week lees je het wel in de krant: door thuiswerken hebben steeds meer mensen rug en nekklachten. Thuiswerken blijkt toch niet zo ideaal. Mensen zitten te lang en bewegen te weinig. Steeds als ik zo'n bericht lees, denk ik dat dat toch anders moet kunnen.

Met Wigli hanteren wij al vanaf het begin de pay-off ' zit nooit stil'.  Letterlijk slaat het natuurlijk op 'bewegen terwijl je zit', want op geen enkele wiebelkruk kun je zo veel bewegen als op een Wigli. Maar ook in overdrachteljjke zin past deze pay-off goed bij onze filosofie; 'Beweeg!'.

Gezondheidsklachten worden veelal veroorzaakt door te weinig bewegen. De rug zakt in en tussewervels krijgen het zwaar te verduren. Maar door een gebrek aan zuurstof, gaan de hersenen (en andere organen) ook trager werken. Prof. Erik Scherder heeft met de App 'Ommetje' en zijn jarenlange inspanningen op dit terrein al voor flink wat bewustwording gezorgd. Wandelen, fietsen, bewegen; het is allemaal goed voor lijf en leden. En dus ook voor de hersenen, want dat is de belangrijkste aandachtsgebied van Erik Scherder.

Maar wat doe je daar nou mee als je thuis werkt? Door het thuiswerken lever je veel in op het gebied van bewegen. Je hoeft niet meer te reizen naar je werk, de keuken is een stuk dichterbij dan de kantine op je werk. Collega's bel je, nooit meer even langs hun bureau. En koffie halen... doe je alleen maar voor jezelf.

Thuis zijn er wel andere manieren om te bewegen. Misschien vindt niet iederen het even leuk om te horen, maar het huishouden doen is een uitstekende manier om eventjes wat beweging te krijgen. Juist de afwisseling van de beweging is belangrijk. Een kamer stofzuigen, of een vloertje dweilen (moet ook gebeuren) geeft die afwisseling. Een bedrijfsvloer van 400m2 dweilen is repetitief werk en biedt juist geen afwisseling. Juist je eigen woning heeft kleinere oppervlakken en levert dus veel afwisseling in beweging. En bijkomend voordeel ... (je zit 'm al aankomen): je hebt een schoon huis.  

Een ander advies is om de lunchpauze te handhaven. Je kunt dan ook even een stukje wandelen, frisse neus halen en bewegen. Je hoeft immers niet meer te reizen naar je werk. Gebruik die gewonnen tijd dan om even te wandelen. Of doe op de fiets even tussendoor wat boodschappen. 

Het klinkt misschien suf, maar door allerlei handige functies en apparaatjes hebben we veel beweging uit ons dagelijkse leven geweerd. Boodschappen doen? Gewoon even via de App. Eten wordt ook thuisgebracht met een druk op de knop. En zelfs om het licht aan te doen hoef je de bank niet af. En nu een robotstofzuiger het werk laten doen als je het zelf kan? Ik dacht het niet...

Ik heb zelf vrij lang als freelancer gewerkt voor grotere ondernemingen. Wat je dan vaak ziet is dat de freelancers hun auto niet op het bedrijfsterrein mogen parkeren, maar een stuk moeten lopen naar kantoor. Ik vond het altijd heerlijk. Eventjes bewegen. Tot mijn niet geringe verbazing zag ik nogal eens andere freelancers een electrische step uit de auto halen. Handig, want dan hoef je niet te lopen! Maar waarom deze uitgelezen kans om wat te bewegen aan je neus voorbij laten gaan?

Zit nooit stil!


 
    25-04-2021 13:33     Reacties ( 0 )
Reacties (0)

Geen reacties gevonden.