0
Winkelwagen

Thuiskantoor en gezondheid



Door de Coronapandemie hebben veel mensen kennis gemaakt met het thuiswerken.
Een onderzoek van de Nationale Vacaturenbank in samenwerkring met intermediair geeft aan dat 53 procent van de ondervraagden positief staat tegenover thuiswerken. Ook zegt 49 procent dat ze na de coronacrisis (deels) vanuit huis willen blijven werken.
 

De rol van de werkgever

Voor veel werknemers biedt het thuiswerken de kans op een betere balans tussen werk en privé en flexibeler werken. 
Voor bedrijven betekent dit echter een nieuwe de uitdaging om arbeidsrechtelijke, organisatorische en technische oplossingen te vinden voor thuiswerken. Volgens de het Arbeidsomstandigheidenbesluit is de werkgever verplicht om voorzieningen te treffen voor het inrichten van het thuiskantoor zoals laptops, beeldschermen maar ook het meubilair.

Werk je voornamelijk zittend, dan moet je zeker een in hoogte verstelbaar bureau kopen als je een thuiskantoor hebt. De bureaustoel moet verschillende instelmogelijkheden hebben en een goede houding aanmoedigen. Op deze manier kunt wordt rugpijn of een stijve nek voorkomen. Plaats de tafel en stoel niet direct voor het raam, maar parallel hieraan zodat de zon en het licht niet verblinden tijdens het werk.

Werknemers moeten bijzondere aandacht besteden aan het volgende als het gaat om stoelen en bureaus in het thuiskantoor :

Bureaustoel:
  • Zithoogte komt overeen met de achterkant van de knie
  • Stevig contact met de rugleuning en ten minste twee vingerbreedtes van de voorkant van de zitting tot de knieholte
  • De armleuning komt overeen met de hoogte van de elleboog boven de zitting
  • De rugleuning ondersteunt de rug en volgt elke beweging
Schrijftafel:
  • Minimaal 72 cm hoog
  • Afmeting werkblad 160 x 80 cm
  • Printers en andere vibrerende apparatuur moeten op een andere tafelstandaard staan
  • voldoende beenruimte
  • echovrij oppervlak
  • kantelbaar indien nodig

Voldoende bewegen:

Al enkele jaren is duidelijk dat lang stilzitten leidt tot gezondheidsrisico’s. Zodra we gaan zitten, gaat het lichaam in stand-by modus. De elektrische activiteit in de beenspieren wordt uitgeschakeld. Vetverbrandende enzymen gaan omlaag, de bloedsuikerspiegel stijgt het calorieverbruik dealt naar 1 per minuut. Met andere woorden, zitten maakt je dik. Na twee uur zitten daalt het ‘goede’ cholesterol, dat de bloedvaten tegen aderverkalking beschermt, met 20 procent.

Al jaren wordt gewaarschuwd voor deze gezondheidsrisico’s. Een studie van het National Institute of Health Research aan de Universiteit van Leicester combineerde de resultaten met bijna 800.000 deelnemers wereldwijd en kwam tot de conclusie: langdurig zitten verhoogt duidelijk het risico op diabetes II, hart- en vaatziekten en de kans op vroegtijdig overlijden. Ook de verbanden tussen langdurig zitten en kanker trekken de aandacht. Een in opdracht van de Amerikaanse regering uitgevoerde studie heeft aangetoond dat langdurig zitten de maag- en darmactiviteit permanent vertraagt ​​en dat 10% van alle gevallen van darm- en borstkanker kan worden toegeschreven aan langdurig zitten. 

Een nadeel van het thuiswerken is dat dit gebrek aan beweging nog verder toeneemt. Men hoeft niet meer naar werk te reizen en om een college te spreken pakt men de telefoon of stuurt een mailtje. Het is belangrijk dit tekort aan beweging te compenseren door gedurende de dag te bewegen als het kan.
Door de smartphone is het tegenwoordig eenvoudig om te zien hoe veel men beweegt; een stappenteller of een ‘tredenteller (trappenlopen) zit standard op de iPhone. Hierdoor is het gebrek aan beweging snel inzichtelijk. De WHO-aanbeveling is 10.000 stappen per dag, die we allemaal op zijn minst moeten verplaatsen. Door het thuiswerken is dit al snel gereduceerd tot maar 1500 stappen per dag. 
Door standaard een lange middagwandeling in te plannen kan dit gecompenseerd worden. Ook op gezette tijden oefeningen doen waarbij alle spieren in het lichaam geactiveerd worden kan helpen (let wel het gaat hierbij niet om intensief sporten) : https://www.teamgeist.com/blog/5-uebungen-fuer-bewegung-im-homeoffice/

We weten nu dat veel stilzitten een hoog gezondheidsrisico kan opleveren. Om de gezondheidsrisico's van de zitmarathon, die velen van ons dagelijks afleggen, tegen te gaan, is het type en de duur van het zitten essentieel. Vooral urenlang stijf zitten beschadigen onze rug enorm. Hoe dynamischer we zitten en hoe meer we ons op de werkplek bewegen, hoe beter het is voor onze gezondheid


Bronnen;
https://www.arboportaal.nl/onderwerpen/fit-en-vitaal-thuiswerken/wat-staat-er-in-de-wet-over-thuiswerken
https://de.statista.com/themen/6093/homeoffice/#dossierSummary
https://www.gesundheitsmanagement24.de/home-office-bewegungsmangel/  Broschuere_Gesundheitsrisiko_Sitzen_AGR_web.pdf