0
Winkelwagen

Bewegen op het werk

Bewegen op het werk

Actief zitten op het werk

Steeds meer signalen wijzen erop dat langdurig zitten slecht is voor je gezondheid. Al langer hoor je de uitspraak ‘zitten is het nieuwe roken’.
Nu ook de Nederlandse Gezondheidsraad in nieuwe beweegrichtlijnen aangeeft dat te weinig bewegen en te veel ‘inactief’ stilzitten’ leidt tot chronische ziekten als diabetes en hart- en vaatziekten, lijkt het bewijs geleverd dat wij allemaal meer moeten bewegen.

De Gezondheidsraad adviseert volwassenen om minstens 2,5 uur per week matig intensief moeten bewegen en kinderen dagelijks een uur. De raad geeft aan dat de gezondheidswinst van niet bewegen naar matig bewegen groot is.
Juist voor mensen die veel zittend werk doen en een groot deel van de dag inactief doorbrengen, kan dit advies veel betekenen. Voor hen geldt dat een relatief kleine inspanning of verandering al veel gezondheidswinst oplevert.

De beweegrichtlijnen:
• Bewegen is goed, meer bewegen is beter.
• Doe minstens 150 minuten per week aan matig intensieve inspanning, zoals wandelen en fietsen, verspreid over diverse dagen. Langer, vaker en/of intensiever bewegen geeft extra gezondheidsvoordeel.
• Doe minstens tweemaal per week spier- en botversterkende activiteiten, voor ouderen gecombineerd met balansoefeningen.
• En: voorkom veel stilzitten.

Al jaren zijn er zit-oplossingen die aanzetten tot ‘actief zitten’. In deze stoelen, zoals de Wigli, houd je spieren aangespannen en blijf je actief. Je zakt minder in en blijft daardoor ook beter bij de les. Hierdoor kun je beter concentreren en ben je aan het eind van de werkdag minder geestelijk vermoeid.

Actief zitten is beter dan inactief zitten. Maar nog beter is het om af en toe te bewegen. Pak inderdaad de trap in plaats van de lift en als je een collega wilt spreken, ga er dan even langs in plaats van de telefoon te pakken of een mail te sturen. En haal eens een kopje koffie voor je collega’s. Zullen we zeker waarderen!

 

-----------------------------------------------------------
 
 
 
 
  Alphons     04-10-2017 15:09     Reacties ( 0 )
Reacties (0)

Geen reacties gevonden.